Margarita’s by the Sea

Barbara: Juul?

Julia: Babs?

Barbara: Is het niet tijd voor wat actie?

Julia: Hoezo?         

Barbara: Nou, we spetteren nog niet bepaald van het doek!        

Julia: Ik spetter altijd van het doek.

Barbara: Ik bedoel avontuurtechnisch. The adult theme. Scenes of sex and violence.

Julia: We zijn buiten het seizoen. Dan is er niemand.

(Ietje Gildemacher – Margarita’s by the Sea – 2003)

Twee jonge vrouwen, Julia en Barbara, besluiten hun goed georganiseerde leven (tijdelijk) te verruilen voor een reis naar Mexico. De fascinatie voor het leven dat de filmpersonages in de zogenaamde roadmovies leiden, en een (ongewenste) zwangerschap is de aanleiding voor hun vertrek. 
De vrouwen willen dat de reis aan alle filmverwachtingen voldoet, hopen op ontvoeringen, schietpartijen en achtervolgingen. Wanneer dit niet het geval blijkt ensceneren zij verschillende situaties om spanning teweeg te brengen. Zo besluiten zij een route te kiezen op vrouwelijke intuïtie, gooien ze hun reisdocumenten weg en plegen ze een diefstal. 
Grenzen worden opgezocht en situaties worden steeds extremer, waardoor zij uiteindelijk niet alleen de realiteit uit het oog verliezen, maar ook elkaar. Dit ontaardt in een verwarrende strijd tussen twee individuen en hun werkelijkheid en fictie, met desastreuze gevolgen. 
In de voorstelling staat niet alleen de (Hollywood-) film als het ‘ideale leven’ centraal, ook wordt gezocht naar de werking van filmische elementen op de speelvloer.

Spel: Wendi Koster en Heleen van Wiechen
Regie: Remy van Tilburg
Tekst: Ietje Gildemacher
Vormgeving: Janneke Drulman

Margarita’s by the Sea speelde in R10 (Zwolle), het Ostadetheater (Amsterdam), Schouwburg Odeon (Zwolle)

flyer margaritas

MbtS 4